четвер, 12 травня 2011 р.

Шарлотка з піною (або без) з яблуками і ягодами / Szarlotka z pianą (lub bez) z jabłkami i jagodami


ua/version

Розпочинаю свій блог із досить не оригінального витвору, як шарлотка, але з досить цікавою на мою думку історією виготовлення цього пирога мною.
Було це так. До мами на роботу приїхала делегація з Kolobrzega (Польща) а хто не знає моя мама працює в школі, де гостям надзвичайно  раді і дуже їх люблять, що аж замовили в мене спекти їм на фуршет шарлотку, яку як сказала моя мама я печу із закритими очима (я навіть сам не знав що із закритими я вмію, але мамі видніше краще) от і взявся  за роботу.
Коли пиріг був уже готовий стається з ним халепа я ненавмисно  перекидую його на підлогу (а до моменту подачі залишалась година) побачивши це, мама впадає в паніку і просить спекти другий, на що я погоджуюсь і берусь за повтор, але цього разу мій вибір зупиняється на шоколадному кексі з арахісом. Коли мама загоює рани поглядом на готовий пухкий та ароматний кекс (рецепт подаю в наступному повідомленні), я зовсім не приділяючи спеціальних зусиль перевертаю на підлогу і цей аварійний кекс, на чому ми починаєм заходитись в щирий істеричний сміх аж до сліз. На щастя половина одного і другого пирогів вціліли і потрапили на урочистий бенкет з почесною делегацією ласунів шарлотки і не тільки :- )

Шарлотка з піною (або без) з яблуками і ягодами                   

Тісто:

1 ст борошна пшеничного
1 п маргарина
1.5 л порошку до печева
1 ст цукру
1 л сметани (необовязково)
2 яйця

Начинка:

2 кг яблук
1 кг чорниць
(можна корицю, хто любить)

Піна (якщо варіант з піною):

4 яєчні білки
1 ложка крохмалю
¾ стакана цукру

Спосіб приготування:

  У велику миску висипати борошно, порошок до печива та цукор, до них додати яйця, маргарин, сметану та замісити тісто. Коли тісто відлипає від рук воно готове, щоб його розділити на дві половини і покласти в холодильник на годину, а одну із половин в морозильну камеру.
Яблука почистити, порізати на маленькі шматочки і разом із чорницями притушити в сковороді.
Коли все готово набиваєм тісто (5 мм) на велику бляху, викладаєм начинку і трем зверху (товста терка) ту частину тіста що була в морозильній камері вставляєм до печі і печем 45 хв при 145 С.
Якщо ви хочете варіант з піною то після того як виклали начинку виливаєте на неї взбиті білки з цукром та крохмалем зверху можна покидати чорницю.
Cмачного!

pl/version

Najpierw napiszę co się wydarzyło jak robiłem szarlotkę
Do szkoły, gdzie pracuje moja mama przyjechała delegacja z Kołobrzegu i  poprosili mnie upiec szarlotkę, bo moja mama powiedziała wszystkim ze umiem robić szarlotkę nawet z zamkniętymi oczami i że zawsze u mnie wychodzi, no wiec się zgodziłem.
 Kiedy ciasto było już gotowe, zacząłem wyciągać go z piekarnika, wyciągając nagle opuszczam go na podłogę (a za godzinę mają przyjechać po ciasto ze szkoły). Oczywiście  mama panikuje i prosi żeby upiec inne ciasto, na co ja się zgadzam, ale tym razem robię ciasto czekoladowe z arachidami. Ciasto się upiekło, ładnie wyrosło, mama zadowolona, i wszystko zdaję się być dobrze, ale nagle opuszczam  i to ciasto, no wiec zaczynamy się śmiać, bo co innego nam zostało, normalnie popłakaliśmy się ze śmiechu.
Na szczęście uratowaliśmy po kawałku każdego ciasta i dostarczyliśmy go na przyjęcie.

Szarlotka z pianą (lub bez) z jabłkami i jagodami

Ciasto:

1 szklanka mąki
1 paczka margaryny (250gr)
1,5 proszku
1 szklanka cukru
1 łyżka śmietany (nieobowiązkowo)
2 jajka

Nadzienie:

2kg jabłek
1 kg jagód
Można dodać cynamon

Piana:

4 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru

Sposob przygotowania:

Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodać jajka, margarynę, śmietanę i zagnieść ciasto. Kiedy ciasto odstaje od rak, to znaczy że jest gotowe żeby go rozdzielić  na 2 części i jedną wstawić do lodówki na godzinę, a druga połowę wstawić do zamrażalnika.
Obrać jabłka, pokroić na małe kawałeczki lub w kostkę, dodać jagody i podusić w patelni na małym ogniu.
Wyciągamy ciasto z lodówki wykładamy na blachę, potem nakładamy masę owocową i to trzemy na tarce ciasto z zamrażalnika, wstawiamy do piekarnika na 45 min =150 C.
Jeśli chcemy ciasto  z piana to wtedy na ciasto wylewamy białko z cukrem
Smacznego!

Немає коментарів:

Дописати коментар